Egalitatea de gen - principii și abordare la Graphit Innovation Factory


Graphit înțelege importanța și normalitatea respectării permanente a egalității de gen (egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați) care reprezintă una dintre valorile fundamentale ale umanității.

În egală măsură egalitatea de gen este o componentă esențială a creșterii economice și constituie baza unui principiu fundamental al drepturilor omului, reprezentând una dintre premisele necesare pentru o creștere economică bazată pe inovare, incluziune socială și sustenabilitate.

Prin tot ceea ce face, Graphit dorește să contribuie la construirea unei lumi mai bune pentru noi toți în care să dispară prejudecățile referitoare la gen și în care toate persoanele să aibă șansa de a fi apărate și reprezentate în mod egal, de a se simți și trăi în siguranță.

În cadrul Companiei am creat un mediu de viață și de lucru concentrat pe respect, echilibru, eliminarea barierelor și prejudecăților, aprecierea/luarea în considerare a capacităților, nevoilor și aspirațiilor fiecărei persoane și tratamentul egal al acestora indiferent de sex.

Compania asigură accesul nediscriminatoriu la condiții de angajare și de muncă, alegerea de posturi/activități, informare/inițiere, promovare, beneficii precum și venituri egale pentru muncă de valoare egală, astfel încât fiecare persoană să aibă posibilitatea de a contribui la îndeplinirea obiectivelor prin potențialul său maxim, într-un mediu în care, în prezent, 43% din angajații Graphit sunt femei.

Prin această abordare implementăm în activitatea cotidiană atât filozofia cât și principiile noastre de muncă și de viață, astfel încât să avem un climat de activitate bazat pe incluziune și egalitate de gen, care să constituie un stimul constant pentru dezvoltarea continuă a Companiei.

Bineînțeles că, pentru asigurarea cadrului juridic necesar în vederea promovării și protejării egalității de gen, la nivel internațional, european și național, au fost adoptate o serie de reglementări care să statueze importanța și semnificația acestui principiu fundamental, precum:

În România, potrivit Legii nr. 202/2002, prin egalitate de șanse și de tratament între femei și bărbați se înțelege luarea în considerare a capacităților, nevoilor și aspirațiilor diferite ale persoanelor de sex masculin și, respectiv, feminin și tratamentul egal al acestora6, iar prin egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în relațiile de muncă se înțelege accesul nediscriminatoriu la:

Un aspect important pe plan național din perspectiva principiului la egalității de gen (egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați) îl reprezintă înființarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, care promovează principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile și programele naționale8.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, pune la dispoziția publicului diferite informații referitoare la egalitatea de gen (egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați), materiale documentare, studii, analize și rapoarte, precum și HELPLINE cu număr unic la nivel național, destinat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane - Linie Telefonică Non Stop Gratuită - 0800-500-3339 - pagina web https://anes.gov.ro/.


1 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/19362

2 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/22751

3 https://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2018/07/Conventia-asupra-eliminarii-tuturor-formelor-de-discriminare-fata-de-femei-cedaw.pdf

4 https://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2018/07/Conventia-Consiliului-Europei-210-Romanian.pdf.pdf

5 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35778

6 Art. 1, alin. 2) din Legea nr. 202/2002 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35778

7 Art. 7, alin. 1) din Legea nr. 202/2002 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/19362

8 Art. 23, alin. 1) din Legea nr. 202/2002 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/19362

9 https://anes.gov.ro/